onsdag 13. januar 2016

Hva er makt?

1.1: Forklar og utdyper hva som menes med de 3 maktdefinisjonene som er gitt i forelesningen.

1. Makt kan defineres som: evnen til å nå sine mål, mot andres vilje og interesser. Desto mer man oppnår av sine egne mål på tvers av andres vilje og interesser, desto mer makt har man.
Makt skiller seg fra frihet ved at motsetninger til andres interesser på avgjørende vis inngår i begrepet. En person kan ha liten makt, men likevel stor frihet hvis personens mål er av en slik karakter at de kun i liten grad kolliderer med andres mål.

2. Makt- evne til å innordne andre under
  sin vilje, uansett på hvilket grunnlag
  dette skjer.
Her er det snakk om å innordne andre under sin vilje. Hvilken metode man bruker er ikke avgjørende, heller ikke om det er mot andres viljer og interesser.

Man trenger altså ikke bruke tvang. Man kan også overtale og/eller benytte belønning.

I denne def. Handler det altså mest om resultatet (få andre til å innordne seg).   I den første handler det mest om bruken av tvang (få andre til å innordne seg på tvers av deres viljer og interesser)  

3.”Makt” - handler om muligheten til å  
         påvirke i mellommenneskelige
         relasjoner, både på individ- og
         samfunnsnivå.
Denne definisjonen snakker om påvirkning. Man har mulighet for å påvirke andres mål, viljer og interesser. Man trenger altså ikke innordne andre sin vilje.  Å identifisere ”makt”utøveren kan også være vanskelig i denne def. Hva eller hvem påvirker oss til å ha et bestemt mål, vilje eller interesse?

1.2:

mandag 11. januar 2016

Reklame plakat

Jeg skal lage en plakat til en veldedighetsorganisasjon og min organisasjon jeg skal lage plakaten til er WWF der målgruppen er voksne og ungdommer. Budskapet er at vi må forandre på livsstilen våres, for hvis vi ikke gjør det så vil all isen på kloden smelte pga. global oppvarming og da vil flere deler av verden ligge under vann.


mandag 4. januar 2016

Reklame

I dag så skal vi begynne å lage reklamer. Det er 12 dramatiseringskategorier innen reklame. disse kategoriene er:

1:Produktet i hovedrollen
2:produktet i bruk
3:problemet produktet skal løse
4:problem og løsning
5:resultatet
6:sammenligning
7:opprinnelse eller råvarer
8:testimonium
9:den aksepterte overdrivelse
10:den informative vinklingen
11:analogi
12:aktualitet